IZLOŽBA U BIJELOM POLJU SLIKE HADŽICA I ŽUPLJANINA

Bijelo Polje – Izložba akademskih slikara Fatiha Hadžica i Mirze Župljanina iz Novog Pazara otvorena je u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu. Autori su se predstavili sa po 12 radova.
Otvarajuci postavku Kemal Musić je rekao, da ove umjetnike, i pored toga što koriste razlicite likovne tehnike, povezuje dobro vladanje prostorom, osjecaj izraza i snaga poruke.
- Linorezi, suhe igle i kombinovane tehnike Fatiha Hadžica realisticno govore uglavnom o ostacima istocnjacke kulture u našim krajevima. Za ove motive Fatih ima oštro oko i sigurnu ruku. Zbog toga su njegova djela dinamicna i ne ostavljaju posmatraca ravnodušnim. Toj staroj, gotovo zaboravljenoj, arhitekturi u našim krajevima Hadžic je udahnuo novi život.
Mirza Župljanin stvara jedan novi, potpuno drugaciji, svijet pun kolorita i razlicitih boja, jedan snažan ekspresivni, veseli, svijet. Na njegovim slikama preovladava sve ono što okupira mladog covjeka. U tom koloritu, Župljanin gradi svoj svijet, traži svoj životni put. Ponekad ude u lavirint, ali, kako on to predstavlja kicicom, svako bespuce ima izlaz - kazao je Musić.