09 maj

PROMOCIJA LIRSKE HEDIJE PETNJICA, ROŽAJE I PLAV

Nedavno je iz štampe izašla panorama savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore Lirska hedija čiji su priređivači Božidar Proročić i Dijana Tiganj. U samoj knjizi su zastupljenje autorke koje su prepoznate po svom poetsko-kulturološkom opusu i stvaralaštvu.


21 okt

Izrečena 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

Sud Bosne i Hercegovine je nakon punih sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada, te je oslobođen Luka Dragičević da je izdao naređenje za odvođenje civila.Sud Bosne i Hercegovine je nakon punih sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada, te je oslobođen Luka Dragičević da je izdao naređenje za odvođenje civila.Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci sudjelovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar. Ovom presudom je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.29 jul

Bihorčice

„Odiseja Bihora“, izbor sa desetog konkursa za neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom, NVO Centar za kulturu Bihor, Petnjica, 2022.

Piše: Prof. dr Draško Došljak


11 mar

29 godina od zločina u Šrtpcima - Zločinci ne smiju proći nekažnjeno

Bošnjačko vijeće u potpunosti podržava porodice stradalih i zahtijeva da se što prije prekine zamagljivanje pravosudne odgovornosti za zločin nad civilima, saopštemo je povodom obilježavanja 29 godina od otmice iz voza 671 u stanici Štrpci i svirepog ubistva 20 nedužnih ljudi.

Delegacija Vijeća, koju je predvodio predsjednik Ejup Nurković, učestvovala je u obilježavanju sjećanja na žrtve otmice, kod spomenika u Bijelom Polju, a istaknuti predstavnici Vijeća podržali su porodice stradalih i u Podgorici.


24 jul

Dušom za Srebrenicu

Bošnjačko vijeće organizovalo obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Dušom za Srebrenicu!

Siniša Bjeković: Dušom za duše onih koji zaslužuju naše sjećanje i naše poštovanje.
Aldemar Ibrahimović: Vrijeme je da u udžbemike uđe istina o srebreničkom genocidu i svim ostalim zločinima.


25 feb

KONKURS za priču inspirisanu BIHOROM

Cilj konkursa je podsticanje i promocija autora koji savremenim rukopisom mogu ući u krug spisateljskih sljedbenika Ćamila Sijarića,Mihaila Lalića, Ismeta Rebronje i drugih književnih velikana sa ovog prostora.


20 jan

Programski katalog KazivART

Programski katalog KazivART „Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene” BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR.
Katalog možete preuzeti OVĐE


20 jan

Božidar Proročić: “BIHOR JE SVIJET-SVIJET JE BIHOR”

Piše: Božidar Proročić, književnik i pubicista

Mjesto đe počinje ljubav prema rodnom kraju je ono mjesto đe se svi mi rodimo đe naučimo maternji jezik, napravimo prve korake, napišemo prva slova, odrastamo, stasavamo postajemo ljudi pa iako nas kasnji životni putevi odvedu na neke druge i drugačije sudbinske staze.


31 avg

VIDEO: Proglašene najbolje priče festivala "Zavičajne staze" 2020.

U okviru programa KazivART, u Petnjici je u subotu održana promotivno-edukativna tribina „Pisati/čitati se mora“ na kojoj su učestvovali istoričar mr Sait Šabotić, književnik Vasko Raičević, pjesnikinja Rebeka Čilović, publicista Mirsad Rastoder i Anđela Brajović, operska solistkinja.

Interesantno veče završeno je proglašenjem najboljih priča festivala "Zavičajne staze Bihor 2020", u atmosferi opreza zbog epidemiološke neizvjesnosti kod nas i u regionu, prenosi portal Radio Petnjica.

Žiri u sastavu: Ferida Duraković (Sarajevo), Jasmina Ahmetagić (Beograd) i Vasko Raičević (Podgorica), ocjenjivao je priče pristigle na Konkurs za najbolju priču inspirisanu Bihorom, koji u okviru Festivala tradicionalno raspisuje organizator "NVO Centar za kulturu Bihor".

“Prema ocjeni Žirija, treću nagradu osvojio je Ulvija Mušović (Prijepolje) za priču „Vrijeme pogani“, a drugu Safet Sijarić (Sarajevo) za priču „Slučaj u potkrškoj krčmi“. Najbolje ocjene žirija (prva nagrada) dobila je priča „Jedna usta manje“ Tijane Rakočević (Kolašin). Specijalnu nagradu za autentičnost pripovijedanja, prema ocjeni žirija, dobila je priča „Vrata“ Fajka Kadrića (Zvornik)", navedeno je u saopštenju.

Kako su saopštili organizatori, svečano uručenje dobitnicima nagrada biće organizovano kada zdravstvena situacija u Crnoj Gori i regionu bude pogodnija za dolazak dobitnika nagrade i drugih pisaca.