PODSJEĆAMO NA DAVNO POZNATA IMENA ZASLUŽNA ZA PORATNI RAZVOJ SAVREMENE CRNE GORE

Ucesnici i svjedoci

OMER KURPEJOVIĆ

Iz reportaže Radija Crne Gore
Autora: Bora Raičevića

Zakucali smo na vrata osrednjeg podgorickog stana na kojima je pisalo: Omer Kurpejović.
Citamo ime poluglasno, i za jedan tren, kao u nekom presudnom momentu, vracamo film sjecanja na Rožaje sa svježim fasadama tek završenih zgrada, na kombinat „Gornji Ibar“ u punoj brzini, ogromne gomade od balvana, koje su capini vješto krotili iz divljine raskošne Hajle. A ispod Hajle, kao iz pupoljka, naglo se od kasabe razvijala varoš i rascvjetavao život. Tim ubrzanim ritmom prispijevaju generacije majstora, zanatlija, školaraca, sportista, muzicara i folklorista „Vrela Ibra“ ; izvora mladosti, svježine, snage i ljepote.


IZLOŽBA U BIJELOM POLJU SLIKE HADŽICA I ŽUPLJANINA

Bijelo Polje – Izložba akademskih slikara Fatiha Hadžica i Mirze Župljanina iz Novog Pazara otvorena je u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu. Autori su se predstavili sa po 12 radova.
Otvarajuci postavku Kemal Musić je rekao, da ove umjetnike, i pored toga što koriste razlicite likovne tehnike, povezuje dobro vladanje prostorom, osjecaj izraza i snaga poruke.
- Linorezi, suhe igle i kombinovane tehnike Fatiha Hadžica realisticno govore uglavnom o ostacima istocnjacke kulture u našim krajevima. Za ove motive Fatih ima oštro oko i sigurnu ruku. Zbog toga su njegova djela dinamicna i ne ostavljaju posmatraca ravnodušnim. Toj staroj, gotovo zaboravljenoj, arhitekturi u našim krajevima Hadžic je udahnuo novi život.
Mirza Župljanin stvara jedan novi, potpuno drugaciji, svijet pun kolorita i razlicitih boja, jedan snažan ekspresivni, veseli, svijet. Na njegovim slikama preovladava sve ono što okupira mladog covjeka. U tom koloritu, Župljanin gradi svoj svijet, traži svoj životni put. Ponekad ude u lavirint, ali, kako on to predstavlja kicicom, svako bespuce ima izlaz - kazao je Musić.


UČESNICI I SVJEDOCI OMER KURPEJOVIĆ

U radijskoj Reportaži Bora Raicevica predstavljamo je život i profesionalni put Omera Kurpejovica jednog od zaslužnih pojedinaca za poratni razvoj savremene Crne Gore

Zakucali smo na vrata osrednjeg podgorickog stana na kojima je pisalo: Omer Kurpejovic.


POVELJA O BOSANSKOM JEZIKU

Povodom sve ucestalijih osporavanja prava Bosnjacima da svoj jezik imenuju njegovim historijskim imenom, okupljeni u Institutu za bosnjacke studije pri Maticnom odboru BZK "Preporod" u Sarajevu, saopcavamo javnosti da nas zajednicki stav o tom pitanju – koji ovjeravamo svojim potpisima – iskazuje sljedeca