30 okt

Poziv na suočavanje sa prošlošću

Knjiga "Hronika zločina", koja govori o dešavanjima sa elementima zločina počinjenim u Crnoj Gori ili drugdje u njeno ime tokom perioda posljednje jugoslovenske ratne drame, predstavljenja  je 28 oktobra u Biblioteci Radosav Ljumoviću Podgorici. O knjizi ,koja na 1000 strana svjedoči o dramatičnim događajima od 1991 – 2001, govorili su Husein Tuzović,mr Sait Šabotić, Tea Prelević Gorjanc i autor.

ERS 5338

 

ERS 5361

 

 


Moderatori večeri, Vesna Šoškić i Danilo Čelebić , čitajući  pasuse iz knjige , uspješno su dočarali  atmosveru događanja  koji su hronološki zapisani u knjizi.

 

ERS 5331

 

ERS 5336


-Hronika zločina” je, kako, između ostalog, bilježi  jedan od recezenata knjige dr sc. iur Čedomir Bogićević, svojevrsni spomenik žrtvama, ali i velika retrospektiva burnih istorijskih događaja na razmeđu vjekova…

 

-HRONIKU ZLOČINA, čiji je izdavač Forum Bošnjaka Crne Gore,  inače, čine pet  tematskih cjelina: HRONIKA DOGAĐAJA, po danima i godinama dešavanja; IZ LIČNOG UGLA - autorov doživljaj ovih događaja; UZROCI I POSLJEDICE – sociopolitička analiza dešavanja, EPILOG – informativni pregled formalnopravnih ishoda istih dešavanja,  te DOKUMENTA – njvažniji sudski spisi 9 najizrazitijih i formalno-pravno tretiranih  slučajeva:Logor „Morinj“; Ubistvo porodice Klapuh; Deportacija izbjeglica;  Tortura nad žiteljima Bukovice; Terorizam u Pljevljima; Napad na kombi sa radnicima;  Otmica putnika iz voza; Suđenje čelnicima i aktivistima SDA; Zločin u Kaluđerskom lazu, kod Rožaja.

 

ERS 8520


Sadražaj knjige je, inače, struktuiran u okviru 13 poglavlja, na, bezmalo, 1000 strana. Riječ je o „svojevrsnom spomeniku žrtvama, ali  i velikoj restropektivi burnih istorijskih događaja na razmeđu vjekova, velikom i potresnom svjedočanstvu o fenomenu zločina, koji potiru čak i čovjeka kao ljudsko biće“, tvrdi, između ostalog, dr sc. Iur. Čedomir Bogićević, jedan od recezenata ove knjige.

 

ERS 8523


U svakom slučaju, kako ističe prof. mr Sait  Šabotić, radi se o nesvakidašnjoj, korisnoj i dobroj knjizi. Ali njen sadržaj neminovno otkriva i onu drugu stranu, zbog koje se može reći da je to knjiga patnje, knjiga bola, knjiga tuge, knjiga opomene i knjiga pouke. Ona je poziv na suočavanje sa prošlošću, onom bliskom, koja je gorka, ali sa kojom se, uprkos svemu, valja suočiti ukoliko se želi otrežnjenje... I koliko god da Rastedorova HRONIKA ZLOČINA slika jedno zaumlje, to je knjiga koja neće dozvoliti da se, iako u prvom planu govori o zločinu, prizove zločin. Naprotiv, ona, poput ljekarske terapije želi nešto sasvim drugo – da ponudi nauk – da se slično nikada više ne ponovi, zapisao je Šabotić.

 

ERS 5344


Autor Rifat Rastoder kaže da je devedesetih započeo zapisivanje svakodnevlja i prikupljanje dokumentacije, „u trenucima nemoći i čiste potrebe da, makar sebi pomogne  u razumijevanju i podnošenju zaumlja koje je iz dana u dan, prijetilo potopom svega što je ljudsko i civilizacijsko“.

 

ERS 5376


Zato je, kako je objasnio Rastoder, tada bio među utemeljivačima antiratnog pokreta Saveza reformskih snaga Jugoslavije za Crnu Goru i Socijalističke partije, kasnije Socijaldemokratske partije Crne Gore.

 

ERS 8524


"Sa svom moralnom i drugom odgovornošću mogu tvrditi da su i svaka informacija i svaki događaj prikupljeni i prezentirani u dobroj namjeri - da pamtimo i nikada više ne dopustimo ponavljanje zla s kojim je obilovala i posljednja jugoslovenska drama u kojoj smo svi, na neki način, bili žrtve", poručio je Rastoder.

 

ERS 8540