Bliskost među ljudima da prevlada manipulacije i egoizam

Podgorica, (MINA) - Forum Bošnjaka, čestitao je Kurbanbajram svim pripadnicima islamske vjere, ulemi, kao i, kako su poručili, prijateljima drugih vjeroispovijesti sa kojima zajednički grade državu Crnu Goru, i prijateljske odnose u regionu.

U čestitki Foruma navodi se da je Bajram praznik bliskosti, i da je smisao kurbana da se onim što je žrtvovao u Njegovo ime, čovjek približava Bogu, a da se dijeljenjem onoga što je žrtvovao čovjek se približava čovjeku.

"U tom smislu Forum želi da bliskost među ljudima prevlada manipulacije, egoizam, škrtost, zavist, pohlepu, sumnjičenja i međusobno nepovjerenje, kako bi smo zajednički pkrenuli ekonomsko osnaživanje , posebno lokalnih zajednica na sjeveru Crne Gore iz kojih se zbog socijalnog statusa iseljavaju, mahom pripadnici manjinskih naroda", kaže se u čestitki Foruma.

Oni su pozvali sve nadležne u državnim organima i institucijama da "obilnije" “žrtvuju “ sredstva iz Investiciono-razvojnog fonda i državne pomoći u razvojne projekte i ostvarenje osnovnih ljudskih prava, prava na rad i život dostojan čovjeka.

U Forum Bošnjaka vjeruju da je zajednički rad u svim oblastima, saradnja među ljudima i narodima suštinski osnov razvoja demokratskog društva, i upozoravaju pojedine institucije i organizacije da ne ignorišu koncept multikulturalizma, kakvi su bili i tradicionalni forumovi Bajramski susreti.

"Utoliko nam je i žalije što Forum ove godine, zbog nedostatka projektne podrške, nije u prilici da ih organizuje. No, neka ovoga puta i same bajramske čestitke i poruke oplemene porodične, rodbinske i veze sa komšijama i prijateljima", poručili su iz Foruma.