Poziv na DAN SJEĆANJA

Uvaženi prijatelji i građani Crne Gore;

Navršava se 20 godina od najmasovnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada su oružane formacija bosanskih Srba, samo u periodu od 11. do 19. jula 1995. godine, na području Srebrenice, sistematski ubile više od osam hiljada zarobljenih Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

Četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi na prostorima bivše SFRJ, među kojima su i najmanje 272 građanina Crne Gore. Takođe, ovih je dana i šesta godišnjica skupštinskog ustanovljavanja Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih, u tom periodu, na prostorima bivše SFRJ.


Tim povodom, Forum Bošnjaka Crne gore, kao izvorni inspirator organizovanog sjećanja na žrtve, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Glavnim gradom Crne Gore – Podgoricom, obilježava Dan sjećanja .


U subotu, 11. jula 2015, u podgoričkom Spomen parku „Pobrežje“- Podgorica sa početkom u 10 časova.

 

U uvjerenju da je sjećanje najsigurnija odbrana da se ni slično, nikada i nikome, više ne dogodi, pozivamo Vas da zajednički iskažemo poštovanje prema svim žrtvama, ali i prema sopstvenom pamćenju.


Za Forum Husein Tuzović

 

dan sjecanja 2015