Dan sjećanja

Povodom predstojećeg Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu 1991. – 2001. godine, Forum je pozvao sve relevantne državne institucije i predstavnike da 11. jul i formalnopravno uvrste u kalendar značajnih datuma i, konačno, započnu i njegovo redovno oficijelno obilježavanje.

Predsjedniku Republike Crne Gore, g-dinu Filipu Vujanoviću, 

Predsjedniku Skupštine Crne Gore, g-dinu Ranku Krivokapiću,
Predsjedniku Vlade Crne Gore, g-dinu Milu Đukanoviću
Šefu delegacije EU u Crnoj Gori, g-dinu Mitji Drobniču


Predmet: Inicijativa za obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu 1991. – 2001.

 

Uvaženi,


Povodom predstojećeg Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu 1991. – 2001. godine, kao izvorni inspiratori ustanovljavanja organizovanog sjećanja na ove žrtve, slobodni smo Vas pozvati da ih ni ove godine ne zaboravimo.
Ovo tim prije što se, ovih dana, navršava 20 godina od najmasovnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba, samo u periodu od 11. do 19. jula 1995. godine, sistematski ubili više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina, a četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi na prostorima bivše SFRJ, među kojima i najmanje 272 građanina Crne Gore, kao i šesta godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih, u tom periodu, na prostorima bivše SFRJ. Ovih dana, kao što je poznato, u toku je i aktivnost za još širu međunarodnu verifikaciju ovog jedinstvenog čina i datuma opomene.

 

Forum Bošnjaka Crne Gore, s toga, poziva sve relevantne državne institucije i predstavnike da 11. jul i formalnopravno uvrste u kalendar značajnih datuma i, konačno, započnu i njegovo redovno oficijelno obilježavanje. Cijenimo da bi Vaše angažovanje i konkretna podrška u tom pravcu bila od posebnog značaja.
Mi, inače, predlažemo da se obilježavanje ovog datuma i ove godine upriliči okupljanjem i polaganjem cvijeća, kod spomen obilježja u Spomen parku „Pobrežje“ u Podgorici, uz prigodne govore najviših državnih i evropskih predstavnika.


Za sve aktivnosti, u tom smislu, Forum Bošnjaka Crne Gore, kao i uvijek do sada, stoji na raspolaganju.

 

S poštovanjem,


Za Forum Bošnjaka Crne Gore
Husein – Ceno Tuzović

 

 

Dostavljeno:
- G-dinu dr Suadu Numanoviću, ministru za ljudska i manjinska prava;
- G-dinu Pavlu Goranoviću, ministru kulture;
- G-dinu Slavoljubu Stijepoviću, gradonačelniku Podgorice


E-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.,
Telefon +382 69 061 003