29 okt

Hitno zaustavite dalje devastiranje Tabačkog mosta

OTVORENO PISMO


G-dinu Slavoljubu Stijepoviću, gradonačelniku Podgorice;
g-dinu dr Đorđiju Suhihu, predsjedniku Skupštine Podgorice
G-dja Anastaziji Miranović, direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara,
G-dinu Milu Đukanoviću, predsjedniku Vlade Crne Gore;
G-dinu Ranku Krivokapiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore;
G-dinu Filipu Vujanoviću, predsjedniku Crne Gore

Poštovana gospodo,
Duboko uvrijeđeni činjenicom da je Tabački most, u srcu Podgorice prepušten smišljenom"nehatu" moćnih graditelaja, i da niko iz nadležnih institucija nije stao u odbranu rijetkog spomenika arhitektonske kulture, izražavamo čuđenje i najoštriji protest.


Istovremeno pitamo, jeli ovo još jedan od primjera sistematskog zatiranja tragova vjekovne prošlosti, civilizacijskih naslaga multikulturalnosti, koju u svakoj uređenoj državi čuvaju kao dragocjenost i kulturno-turističku vrijednost.
Prema dostupnim arhivskim izvorima i stručno potkrijepljenim saznanjima, Tabački most, od kamena izgrađen je krajem XVI vijeka u duhu orijentalne arhitekture. Bio je vjekovni izlaz iz Stare Podgorice prema imanjima sa druge strane Ribnice, odnosno Mirkove varoši koja je na tom prostoru izgrađena krajem XIX vijeka. Sagrađen od tesanog kamena, Tabački most predstavlja autentičan primjer graditeljstva u Crnoj Gori, te kao takav zaslužuje očuvanje i zaštitu u smislu spomeničkih vrijednosti. Arhitektura nepogrešivo svjedoči o ljudima, vremenu u kojem je nastajala i prenosi prvu informaciju o narodima.


tabackimost02

FOTO:Vesko Belojevic, vijesti.me

Tražimo da hitno zaustavite (kao slučajno) dalje devastiranje Tabačkog mosta, pripremu osnova za podizanje betonskih konstrukcija koje će ga prekriti i zatrpati, -poput nekadašnjeg Vezirovog mosta i drugih objekata što su uništeni. Tražimo zaštitu i rekonstrukciju mosta ali i utvrđivanje odgovornosti svih koji su učestvovali u rušenju i pripremi trajne betonaže. U protivnom, smatraćemo da je i Vama preči pojedinačni interes od opšte značajne vrijednosti za sve građane Podgorice, Crne Gore i budućih generacija.

 

Nevladina udruženja:
Forum Bošnjaka Crne Gore
ŠEHER, Tuzi