10 jul

Pamtite da se ne ponovi


Povodom Evropskog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dana  Sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991-2001.godine, ustanovljenog Deklaracijom Skupštine Crne Gore od 09. Jula 2009.godine, predstavnici Foruma Bošnjaka CG položiće cvijeće u Spomen parku „Pobrežje“ u Podgorici, 11.jula u 10.sati. Tim povodom očekujemo da objavite sljedeće saopštenje:

Forum Bošnjaka Crne Gore izražava najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava,dodatno sa onima koji tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih, prognanim i raseljenim, kojima još nijesu stvoreni uslovi za povratak na svoja ognjišta.
Navršava se još jedna godina od genocida počinjenog nad preko 8000 Bošnjaka u Srebrenici. Blizu je i četvrt vijeka od stradanja nekoliko stotina hiljada ljudi na prostoru bivše Jugoslavije, a i dalje traje prikrivanje i minimiziranje stravičnih zločina iz vremena beščaća i genocidne politike.

Mnogi organizatori i izvršioci zločina još nijesu valjano procesuirani a dio njih se nakon minimalnih zatvorskih kazni već nalazi na slobodi. Da se zločini nikada više ne bi ponovili moramo sa njima prvo da se suočimo, priznamo grešku i pokajemo se. Otklon od zločina 90-tih, po našem mišljenju samo je na verbalnom nivou. Nastavljaju se pokušaji osporavanja genocida, sopstveni zločini pravdaju se tuđim zločinima, čime se svjesno ili nesvjesno stvara ambijent za nove zločine. Za uspostavljanje istinskog povjerenje u regionu neophodno je pravdom zaštititi žrtve i njihove porodice te na tome graditi trajan otklon od politike koja je uzrokovala tragične događaje 90-tih.


Ratni zločini ne zastarijevaju ali je važno što efikasnije utvrđivanje krivične  odgovornosti svih koji su učestvovali u zločinima, onih koji su ih osmislili i naredili, kao i onih koji ih nijesu spriječili. Sve to uz obeštećenje i zbrinjavanje porodica, te podizanje spomen obilježja kao početak javnog i institucionalnog suočavanje sa prošlošću kako bi generacije koje dolaze mogle  prepoznati ratne i zločinačke ideologije i politike.

Pozivamo nadležne i sve građane da se na ovaj dan prisjete ne samo stradanja nevinih žrtava iz Srebrenice već i deportovanih izbjeglica iz Herceg Novog, otetih putnika iz voza u Štrpcima, progona Bukovičana, napada na civile u Kaluđerskom lazu, i svih drugi zločina u kojim su stradali nevini. Vrijeme je da po uzoru na evropsku praksu osude nacizma , izađemo iz mraka devedesetih.


Predstavnici Foruma Bošnjaka CG položiće cvijeće u Spomen parku „Pobrežje“ u Podgorici, 11.jula u 10.sati, a jedan od osnivača  Foruma Rifat Rastoder sa Mitroplitom CPC Mihailom prisustvovaće  komemoraciji nastradalim Bošnjacima i obilježavanju 19 godina od srebreničke tragedije 11. jula u Potočarima. U Memorijalnom centru biće ukopani posmrtni ostaci još 175 ekshumiranih i identifikovanih osoba.


Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka Crne Gore
Husein Tuzović