AUDIO: Novi dokazi o zločinu u Štrpcima

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine je u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine došlo do novih informacija i dokaza o zločinu u Štrpcima kada je iz voza oteto i potom ubijeno 19 putnika od kojih je bilo 18 Bošnjaka, saznaje nezvanično RSE. U tužilaštvima ne žele da govore o detaljima istrage, ali potvrđuju da predmet dobro napreduje.

Više od dve decenije od otmice 19 putnika iz voza na pruzi Beograd – Bar u mestu Štrpci i njihovog ubistva samo zbog toga što su bili druge nacionalnosti i vere došlo se do novih dokaza. Kako nezvanično saznajemo proverom u Investbanci u Užicu utvrđeno je da je nekoliko čekova jednog od otetih putnika iz voza realizovano posle otmice i ubistva. Najmanje 20 potencijalno osumnjičenih, među kojima i nekoliko policajaca, moglo bi, kako nezvanično saznajemo, uskoro da odgovara. Iako nije mogao da govori o detaljima istrage, zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić potvrdio nam je da predmet dobro napreduje i ukazao na značaj saradnje sa kolegama u BIH.

“Novi istražni tim koji je formiran i u Srbiji i u BIH doprineo je da se napreduje u ovom predmetu. S druge strane, razni razgovori koje smo obavili u inostranstvu sa različitim ljudima koji imaju saznanja omogućio nam je da stvorimo potpunu sliku o ovom stravičnom zločinu o kome se ćuti već 21 godinu”, rekao nam je Vekarić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na osnovu Protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina potpisanom između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH ostvaruje značajnu saradnju upravo na predmetu ratnog zločina u Štrpcima, rekao nam je portparol Tužilaštva BIH Bors Grubešić.

“Suradnja je intenzivirana i stalno su u kontaktu osoblje Tužiteljstva BIH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije. Provodile su se određene aktivnosti i na terenu, ali zbog istrage u ovom trenutku ne možemo dati više informacija”, kaže Grubešić.


Tog 27. februara 1993. godine, voz broj 671 na stanici Štrpci na teritoriji BiH zaustavili su pripadnici paravojne jedinice bosanskih Srba „Osvetnici“, pod komandom Milana Lukića, i iz njega izveli 19 putnika, 18 Bošnjaka i jednog Hrvata. Prema optužnici Haškog tribunala, otete putnike su odvezli kod Višegrada i nakon oduzimanja novca, nakita i drugih vrednih stvari, tukli ih a potom i ubili.

Za taj zločin je kao saučesnik osuđen Nebojša Ranisavljević, koga je sud u Bijelom Polju 2002. godine osudio na 15 godina zatvora. Milan Lukić osuđen je u Haškom tribunalu na doživotni zatvor zbog ubistva 140 Bošnjaka u Višegradu od 1992. do 1994. godine. U Beogradu je Lukić 2005. oduđen na 20 godina zatvora za zločin u Sjeverinu.

Porodice žrtava čekaju više od dve decenije da svi izvršioci i nalogodavci budu kaženjeni za ubistvo 19 ljudi, građana tadašnje SR Jugoslavije. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa samo 16 godina.

Nail Kajević, čiji je brat Nijazim u 30-oj godini ubijen nakon izvođenja iz voza, tokom nedavne 21. godišnjice od tog zločina nije krio ogorčenje.

"Kad vam neko nanese nepravdu i kad se ta neprvada ne rešava 21 godinu, i kada se sve čini da se zaboravi, čovek se ne može osećati nimalo spokojno. Jer, to nije bila nikakva otimačina ili osveta pojedinca, već smišljena i koordinirana akcija vojske Republike Srpske, potpomognuta, kako to najnoviji podaci policije pokazuju, pojedinim struktrama iz Srbije", rekao je u februaru Nail Kajević.

Milana Lukića su u Haškom tribunalu do sada dva puta saslušali zamenici tužioca za ratne zločine Srbije i pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina.

Advokat Dragoljub Todorović veruje da će svi direktni izvršioci biti osuđeni, ali ne i oni koji nisu direktno učestvovali u zločinu.

„Te ljude je otela i ubila jedna grupa iz Višegradske brigade kojom je komandovao Milan Lukić, bilo ih je oko 10-15, a osuđen je samo Ranisavljević. Ja se nadam da će svi biti osuđeni jer se došlo do niza drugih podataka. Ti koji su učestvovali u ubistvu mislim da će sigurno biti osuđeni, da ima tu dokaza. Predstavnici državnih struktra preko ministra odbrane, vojnih, železničkih i policijskih funkcionera, koji su mesec dana unapred znali da će ta otmica biti izvršena, tačno su znali gde i na kom mestu, a nisu ništa preduzeli oni verovatno neće odgovorati“, kaže Todorović.

„Mislim da je politički faktor uticao da se do sada nije to procesuiralo a moglo je još kada je Ranisavljević osuđen“, konstatuje Todorović.

 

POSLUŠAJTE


izvor: www.slobodnaevropa.org