02 mar

Niti ga zaboraviti, niti ga svetiti


U Crnoj Gori obilježena 21. godišnjica od otmice putnika u Štrpcima. Na Spomen obilježje civilnim žrtvama u parku na Pobrežju u Podgorici tim povodom položeno cvijeće.

Funkcioner SDP-a i predstavnik Foruma Bošnjaka Rifat Rastoder rekao je da se i sam osjeća neprijatno jer poslije 21 godinu ovaj slučaj nema pravi epilog.
"Znate sami, jedan od aktera je samo suđen i pravosudno osuđen, a svi drugi, bilo ih je više od 30-ak, nije čak ni procesuirano, a kamo li osuđeno", rekao je Rastoder, navodeći da je najteže što posmrtni ostaci stradalih nijesu pronađeni. On je uputio apel nadležnim organima da se ponovo aktiviraju, i da, kako je rekao, tragom nekih informacija iz Srbije pomognu kako bi se s organima BiH slučaj opet otvorio.

 

 03022014rastoder

 

Forum Bošnjaka Crne Gore poručio je danas da se nijedan zločin ne treba zaboraviti, ali ni svetiti. Predstavnik Foruma Bošnjaka Ceno Tuzović kazao je da je njihov osnovni cilj da zločin dobije formu procesuiranja, i da se ne zaboravi.
"Taj zločin je napravljen svjesno od onih koji su to zlo nanijeli gotovo cijeloj bivšoj Jugoslaviji, bez obzira na kojem se terenu odvijao ratni sukob sa ciljem određenim i svhom genocida“, rekao je Tuzović.

 

03022014tuzovic

 

BS: Zločin koji se potiskuje u zaborav
Uz podsjećanje da je riječ o jednom od najtežih zločina koji su se dogodili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, iz Bošnjačke strnke je saopšteno da okolnosti pod kojima se desio zločin "nikada nijesu do kraja rasvijetljene".
"A počinitelji i nalogodavci uglavnom su ostali van domašaja pravde, dok posmrtni ostaci većine žrtava još nijesu pronađeni. Sudski proces koji je u Crnoj Gori vođen, povodom ovog slučaja, nije ni izbliza rasvijetlio okolnosti zločina, a kažnjavanje jednog njegovog učesnika, koji je već na slobodi, bila je neadekvatna sudska satisfakcija za porodice i rodbinu nevinih žrtava", navode iz BS-a.

 

Vidljivo je, kako navode, da se ovaj, kao i drugi zločini i žrtve sve više potiskuju u zaborav, te da se njihova težina pokušava relativizovati, što očigledno govori da "naše društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću".

 

strpci 03022014

 

CGO: Ratni zločini ne zastarijevaju
Inače, povodom obilježavanja dvadeset prve godišnjice od zločina u Štrpcima, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da žrtve ovog i ostalih ratnih zločina počinjenih u Crnoj Gori ili u ime Crne Gore, ne smiju biti zaboravljene, ali i da još uvijek čekaju na zadovoljenje pravde.
"Ni nakon više od dvije decenije nije utvrđena puna odgovornost za otmicu i ubistvo devetnaest civila u mjestu Štrpci, od kojih osam državljana Crne Gore. Postjugoslovenska društva, a naročito crnogorsko, dužna su da se sjećaju 27. decembra 1993. kada su iz voza 671 koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, u mjestu Štrpci, prisilno izvedeni a kasnije ubijeni nevini ljudi, isključivo zbog svoje vjerske ili etničke pripadnosti, odnosno lične različitosti. Jedini osuđeni za otmicu 19 nedužnih građana bio je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca", podsjećaju iz CGO-a.
Navode i da ratni zločini ne zastarijevaju, a da odgovornost za njihovo dosadašnje neprocesuiranje i nekažnjivost u Crnoj Gori leži na pravosudnim organima, prvenstveno tužilaštvu.


LP: Žrtve nijesu samo opomena
Povodom godišnjice od otmice putnika u Štrpcima oglasila se i Liberalna partija, iz koje je saopšteno da na godišnjicu ponovo izražava "najdublje saosjećanje porodicama žrtava nastradalih u tom strašnom zločinu".
"Danas nije dovoljno da samo saosjećamo sa porodicama, rodbinom, prijateljima i sunarodnicima ubijenih. Ništa što bismo mogli da kažemo ne smije ostati samo prigodno sjećanje i rutinsko žaljenje za nevinim žrtvama,koje su stradale isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti, u jeku sveopšteg ratnog huškanja, oficijelne ratne politike i divljanja zvaničnih i poluregularnih oružanih formacija na teritoriji bivše Jugoslavije", navode iz LP.
Ističu i da žrtve iz stanice Štrpci danas nijesu samo opomena na zločine koji se nijesu slučajno dogodili, već su "velika obaveza za našu zajednicu koja mora da kazni sve odgovorne za ovaj zločin".
"Mnogi inspiratori i počinioci ovog zločina ostali su daleko van domašaja pravde i suda. Za to ne postoji nijedno dovoljno ubjedljivo opravdanje", saopšteno je iz LP-a.

 

Inače, iz Foruma Bošnjaka je saopšteno da će u Bijelom Polju biti otvorena izložba mjetničkih radova, koji su prispjeli na konkurs za idejno rješenje Spomen obilježja žrtvama otmice, koje će uskoro biti izgrađeno u centru Bijelog Polja.
„Obilježavnju će prisustvovati i autori radova koji umjetničkom simbolikom podsjećaju da tragična sudbina putnika treba da bude znak trajne opomene“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će izložba biti otvorena danas u 15 sati i 54 minuta.
Forum Bošnjaka podsjeća da zločin nad putnicima iz voza Lovćen 671 u stanici Štrpci nije procesno, ni sudski, ali ni humanitarno završen.

preuzeto sa portala rtcg.me