21 okt

BAJRAMSKI SUSRET

Povodom velikog islamskog praznika Kurban Bajrama, Forum Bošnjaka Crne Gore (14.oktobra) organizovao je  tradicionalni Bajramski susret. U velikoj sali podgoričkog KIC-u,  priređen je Koktel za uvažene zvanice i Koncert sevdaha na kojem je nastupio popularni, mladi umjetnik iz BH Armin Muzaferija sa orkestrom i prijateljima, darovitim  solistima Almom Subašić i Esadom  Merulićem.Maestralnom interpretaciom ilahija,balada i sevdalinki, učesnici programa oduševili su prisutne pa je svaka pjesma propraćena ritmičnim aplauzima brojne publike.

ERS 2589
ERS 2596


Među uvaženim zvanicama, -  Bajramskom susretu  prisustvovali su:  ambasador Turske u Crnoj Gori, Mehmet Nijazi Tanilir, Makedonije, Aleksandar Vasilevski,Bosne i Hercegovine, Izmir Talić i drugi diplomacki predstavnici.Ministar unutrašnjih poslova CG Raško Konjević, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša,Potpredsjednik SDPa Rifat Rastoder, predstavnici ministarstva inostranih poslova Branko Milić,Darko Uskoković, ombudsman Šućko Baković i druge istaknute ličnosti.

ERS 2585
Uvaženim članovima i prijateljima Foruma, tokom Bajramskog koktela obratio se predsjednik Savjeta Husein Tuzović i zahvalio na saradnji tokom realizacije brojnih aktivnosti kao i na uvažavanju koje iskazuju odzivom na susret povodom velikog islamskog praznika.

MR2
Na početku Bajramskog koncerta, u ime Foruma prisutne je pozdravio Mirsad Rastoder.
   -Dame i godpodo uvaženi prijatelji ,E selmu alejkum, -što u laičkom prevodu znači neka je mir božji sa vama. Ona unutrašnja  harmonija koja otvara put za božju milost i bliskost sa sobom i otvorenost za druge ljude.
Uvaženi predstavnici Prlamenta, Ministarstava državnih institucija i ustanova, Vaše ekselencije iz diplomackog kora, cijenjena Ulemo, drgi prijatelji, -čast mi je da Vas pozdravim u ime Foruma Bošnjaka koji i ovim tradicionalnim Bajramskim susretom potvrđuje svoju misiju razboritog širenja bliskosti među ljudima i narodima u Crnoj Gori  i zajedničkog zbližavanja sa drugim narodima i državama.
Jedan dobri čovjek među nama je rekao, da je Kurban Bajram praznik bliskosti, Bliskosti jer se kurbanom čovjek  približava  Bogu, a dijeljenjem onoga što je žrtvovano u njegovo ime čovjek se približava čovjeku.
U to ime neka Bajramska radost  solidarnosti ,  razumijevanja  i jedinstva  obasja sve dane pred nama.
Neće te mi zamjerit ako kažem da je večerašnji koncert svojevrsna hedija-poklon Foruma Bošnjaka u znak stalne obaveze  da cijeneći i sebe i druge tragamo za istinskom ljepotom življenja u multietničkom, multikonfesionalnom i multikulturnom društvu . Građanskoj  Crnoj Gori koja je najljepši okvir za sve naše posebnosti.

ERS 2946


Raduje me štu mogu da najavim da će Armin Muzaferija prirediti prvi koncert u Podgorici. Bosanski ujetnik koji plijeni pažnju u svim gradovima  na  XJU prostoru a rado ga dočekuju i u Turskoj i drugim državama. Uz Armina su i  daroviti solisie Alma Subašić i Esad Merulić koje će pratiti mješoviti orkestar iz Sarajeva i Novog Pazara.

Pjesma je više od riječi, pa neka rzgali naša srca u susret velikom prazniku.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN