Knjiga priča „Buđenje Bihora“ predstavljena u u Luksemburgu

LUKSEMBURG – Zbirka priča „Buđenje Bihora“ koju čine odabrane priče devetnaest autora sa prostora bivše Jugoslavije, predstavljena je u prostorijama Zavičajnog kluba „BIHOR“.U knjizi „Buđenje Bihora“ objavljene su priče koje su pristigle na prošlogodišnji konkurs tradicionalne manifestacije „Zavičajne staze“ koja se svake godine u julu i avgustu održava u Petnjici.

Zavičajni klub „Bihor“ iz Luksemburga bio je pokrovitelj prve nagrade na koja je dodijeljena Abidu Jariću iz Zenice za priču „Sahat“. Od 37 pristiglih priča, dvadeset je, po ocjeni žirija odabrano da se nađe u zajedničkoj knjizi koju je objavio Centar za kulturu – Bihor u saradnji sa Centrom za seoski razvoj iz Petnjice.

15042013
U Luksemburgu, knjigu su predstavili urednik knjige Mirsad Rastoder i književnik Faiz Softić. Rastoder je kazao da je u pitanju posebna knjiga „kako po književnom postupku, tako i po mjestima odakle su sve priče pristigle“.

- Pokazalo se da je Bihor kao geografski i duhovni prostor postao zanimljiv i ljudima na stotine pa i hiljade kilometara daleko od Crne Gore i Bihora – rekao je urednik knjige i predsjednik upravnog odbora manifestacije „Zavičajne staze“ Mirsad Rastoder.
Faiz Softić se osvrnuo na stvaralaštvo Ćamila Sijarića koji je svojim pričama i književnim opusom podstakao veliki broj stvaralaca da svojim djelima pokušaju dotaći književne visine kojima je težio veliki pripovjedački mag Ćamil Sijarić.
Zahvalnost i inicijative
Moderator promocije, predsjednik ZK „Bihor“ Raif Adrović, govorio je o značaju manifestacije „Zavičajne staze“ i zahvalio se Mirsadu Rastoderu i drugim entuzijastima na naporima koje ulažu da se kvalitetnim programima afirmiše Bihor kao region koji je iznjedrio veliki broj književnih i drugih stvaralaca. Zbog dugogodišnje posvećenost i zavičaju gost iz Crne Gore Mirsad Rastoder proglašen je počasnim članom Zavičajnog kluba „Bihor“ Luksemburg. Promocija knjige „Buđenje Bihora“ organizovana je u saradnji sa Literarnim klubom „Husein Bašić“ iz Luksemburga koji djeluje u okrilju ZK „Bihor.
Razgovori o saradnji
Nakon promocije knjige „Buđenje Bihora“, na poziv predsjednika „Bošnjačkog demokratskog Fonda“ Envera Koraća, koji već četvrtu godinu stipendira nekoliko studenata iz Bihora, Mirsad Rastoder i čelnici Zavičajnog kluba posjetili su sjedište Fonda i sa domaćinima razgovarali o saradnji u organizaciji Zavičajnih staza 2013. i mogućim oblicima organizovanja razvojnog fonda za Petnjicu. Konstatovano je da bi sve inicijative valjalo objediniti u interesu stvaranja opšteg povjerenja i dugoročnog utemeljenja Fonda za razvoj nove opštine u Crnoj Gori.

 

izvor:www.pobjeda.me