Sevdah je osjećaj srca i duše

Pokloniću vam jedan dio duše, nešto što naš narod godinama nosi – riječi su kojima je poznata interpretatorka sevdalinki Amira Medunjanin započela koncert koji je    u petak 14.decembra održan u sali Dodesta u KIC „Budo Tomović“.Uz pratnju gitariste Boška Jovića, umjetnica je zadivljujućim glasom i posebnom interpretacijom oduševila publiku kreirajući poseban muzički doživljaj. Publika je zajedno sa umjetnicom pjevala tokom čitavog koncerta i nakon nastupa otišla, noseći dio Amirine duše koju je umjetnica nesebično dijlila sa svima.

Amira Medunjanin-Sevdah je moj život

- Sevdah me uči kako biti dobar čovjek i cijeniti ono što je vrijedno. Sve te priče koje su istinite i koje su se dešavale stvarnim ljudima nose univerzlanu poruku koja je prijemičava i danas. Sve nas te pjesme, na lijep i sofisticiran način, podsjećaju na ono što je istinski vrijedno. Sevdah je moj način života i bez toga ne bih mogla naći pravi put, koji mi je očigledno dat sudbinom – istakla je  Amira Medujanin.

- Ne može se sakriti koliko je duboka ljudska duša. Nekada je važilo pravilo da je sevdah rezervisan za starije genercije i da ga mlađi ne mogu razumjeti ni pjevati, ali ta je postavka aposlutno demantovana. Vidjela sam večeras i djecu u publici što dokazuje kolika je jačina ove muzičko-poetske forme i nešto na šta trebamo biti ponosni – kazala je Medunjanin.

-  Muzika je univerzni jezik, i bez obzira gdje je nastala, ako dotakne dušu, to samo pokazuje koliko je jaka i koliko nam je nepohodna. Svijet bi bio užasno dosadan da nema muzike.

Nakon što je otpjevala program koji je pripremila, publika joj nije dala da napusti scenu, već je tražila da joj i dalje „ispunjava muzičke želje“ na šta je umjetnica šaljivo kazala: „Ja sam večeras kao džuboks“.Amira je kazala da joj je ambjient u  Dodest sali odgovarao.
amira pg

Sevdah zahtjeva intimniji prostor i tu priča dolazi iz srca i duše – nema kalkulisanja. Ako se kojim slučajem potkrade koja greška, nije važno, bitno je prenijeti istinske emocije koje nosi pjesma nastala prije 500 godina – kaza je umjetnica.

Amira Medunjanin je bila gosca podgoricke  manifestacije Decembarska umjetnička scena.

Pobjeda