24 okt

Deset godina Foruma-Podgorica 24.10.2012


Forum Bošnjaka Crne Gore nastaviće da se demokratskim načinima bori za unapređenje položaja svog naroda i očuvanje njihovih autentičnosti i interesa, poručeno je na svečanoj sjednici Foruma. Sjednica je organizovana povodom desetogodišnjice osnivanja Foruma Bošnjaka i predstojećeg praznika Kurban Bajrama.

Sekretar Foruma Safet Korać rekao je da je Crna Gora od svojih dukljanskih temelja tipično multietničko i viševjersko društvo. “Različitosti koje proizilaze iz naših drugačijih civilizacijskih krugova su se prožimale i predstavljaju vrjednosti koje i dalje treba njegovati i unaprjeđivati. Samo takva društva imaju budućnost u očuvanju duhovnog, kulturnog i sveukupnog identiteta u kontekstu ljudskih prava”, kazao je on. Korać je ocijenio da pravo na identitet imaju samo oni koji ne čekaju da im ga drugi potvrde već ga sami njeguju. Osnovni cilj Foruma bio je i ostao bavljenje identifikovanjem položaja i interesa Bošnjaka, kako bi im se poboljšao ustavnopravni položaj”. Korać je naveo da će Forum biti i dalje posvećen istraživanju i rasvetljavanju zločina iz prošlosti kao i da će inicirati formiranje istraživačko-dokumentacionog centra. “Ali za realizaciju ovog poduhvata još nijesmo naišli na razumijevanje ni pozicije ni opozicije u Crnoj Gori”, rekao je on. Prema njegovim riječima, Forum će težiti unaprjeđenju saradnje sa udruženjima iz dijaspore.

knjiga2410

Na sjednici je promovisana knjiga potpredsjednika parlamenta Rifata Rastodera, Dan sjećanja, posvećena žrtvama zločina iz ratova devedesetih godina. Recezent knjige Novak Adžić rekao je da ta kjiga predstavlja dokumentaciono-publicističko svjedočenje o zločinu u Srebrenici ali i da daje skicu aktuelne političke i ukupne svijesti u Crnoj Gori o tom ali i drugim sličnim događajima “iz posljednje jugoslovenske ratne drame”.

novak2410

 “To je priča o dobrim ljudima u vremenu zla. Mrtvi nijesu mrtvi dok žive u sjećanju živih, a pravo groblje stradalih je u srcima živih. Ova knjiga potvrđuje da nije moguće zaboraviti zločin”, kazao je Adžić.

 

rifat22410

Rastoder je rekao da je kao povod za pisanje knjige, poslužila Deklaracije Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici. On smatra da se ne smiju prećutati i zaboraviti takvi doagađaji, već da se oni moraju “razobličiti” i prije svega personalizovati , kako bi se mogli adekvatno kazniti.