Nova knjiga Rifata Rastodera "Dan sjećanja"

DAN SJEĆANJA sa posvetom “žrtvama zločina počinjeniih na prostorima bivše SFRJ tokom sukoba u period 1991 – 2001. Godina, nova je knjiga Rifata Rastodera , koja je u izdanju Foruma Bošnjaka Crne Gore ovih dana izašla iz štampe.

Dan sjećanja je, zapravo, kako i sam autor ističe dokumantaciono-publicističko svjedočenje, s jedne strane o genocide počinjenom u Srebrenici(BiH) od   11 do 19 jula 1995. Godine, a s druge – svojevrsna skica aktuelne političke I ukupne svijesti u Crnoj Gori i širem okruženju, kako o tom, tako i drugim sličnim događajima iz perioda posljednje jugoslovgenske ratne drame( 1991 – 2001).

dan sjecanja korice

Povod za ovo svjedočenje je, kako se navodi u autorskom uvodu knjige, poslužila je Deklaracija Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, odnosno skupštinska rasprava tim povodom. Rifat Rastoder je, međutim, kako se ističe u recenziji dr Novaka Adžića, koristeći se očigledno bogatom dokumentacionom građom u ovoj knjizi „prikazao, između ostalog, svijetlu i tamnu stranicu crnogorske prošlosti najnovijeg doba. Njeno posrnuće i uzdizanje, oporavak, njene uzlete čojstva i primjere onoga što je rđavo i loše u etičkom smislu, ono čega Crna Gora treba da se stidi i ono čime treba da se ponosi. Ova Rastoderova priča je fabula o „dobrim ljudima u vremenu zla“, kao i o zlim ljudima zlih vremena. Riječju, ova studija Rifata Rastodera je višeslojna, kompleksna, koja zahtijeva svestranu analizu, iz različitih rakursa; ona nudi, na jedan pregledan način, čitateljstvu primjeren i nadasve popularan, onaj fundus činjenica i elaboracija koje zasigurno značajno obogaćuju naše znanje o jednom sumornom i surovom dobu, nastalom raspadom bivše Jugoslavije..“.