11.07.2012 - DA SE NE PONOVI

U organizaciji Foruma Bošnjaka u Podgorici je obilježen 11.jul Dan sjećanja na žrtve u Srebrenici i sve civile stradale u zločinima devedesetih.

forum11072012 01

forum11072012 02

forum11072012 03

 

U spomen parku na Pobrežju cvijeće su, između ostalih položili mladi Foruma i ambasador BH Izmir Talić. Predstavnicima diplomatskog kora i uvaženim ličnostim ,biranim riječima obratili su se: Predsjednik Skupštine CG Ranko Krivokapić, Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alberto Kamarata , Predsjednik savjeta Foruma Bošnjaka CG Husen Tuzović i Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder .

forum11072012 04

forum11072012 05

Potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder kazao je da su svi danas zajedno tu i da će biti svakog 11. jula, i zbog onih koji su na bilo koji način učestvovali u zločinu.

forum11072012 06

''Učinićemo sve što je u našoj moći da oni do kraja budu razobličeni i privedeni sudu pravde'', rekao je on. Rastoder je kazao da je donošenjem Rezolucije Evropskog parlamenta i njenim prihvatanjem u Skupštini Crne Gore, kao i podizanjem spomen-obilježja u parku Pobrežje, učinjen značajan korak u tom pravcu, “ali ni izbliza doovljan – niti u Crnoj Gori, niti u regionu, niti u EU, kako za mirnu savjest, tako ni za mirniju i prosperitetniju budućnost potomaka.
''Ko to zaboravi, rizikuje da sam sebe svrsta među krivce'', dodao je on.

forum11072012 07

Rastoder je zahvalio Savjetu Glavnog grada zbog jednoglasne podrške inicijativi da se ulica neposredno do Spomen parka nazove imenom Srđana Aleksića iz Trebinja.

forum11072012 08

forum11072012 09

Predsjednik SUBNOR-a Ljubo Sekulić kazao je da su nedavni događaji kod nas pokazali da istorija nije učiteljica života i da se ponavlja.

forum11072012 10

''Dokaz tome je Srebrenica u kojoj se desio zločin kakav čovječanstvo ne pamti, masakr nevinih ljudi, žena i djece'', rekao je Sekulić.

forum11072012 11

forum11072012 12

U Memorijalnom centru Potočari, kraj Srebrenice, ukopano je još 520 žrtava srebreničkog genocida.

Komemoracija je počela intoniranjem himne BiH i recitalom "Poema o Srebrenici" Abdulaha Sidrana, nakon čega se obratio predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice genocida Ćamil Duraković, a potom su položeni vijenci za žrtve genocida.

"Želim se obratiti onima koji će me najbolje razumjeti - Srebreničanima i Podrinjcima i svima koji su došli ovdje u naše sveto mjesto", rekao je u govoru Duraković istakavši da je sramotno to što su pojedinci izviždali političare, te njega pogodili flašom.

Porodice žrtava su uz zvižduke dočekale visoke zvaničnike - ambasadore evropskih zemalja te bh. političare. To je bila do sada prva otvorena demonstracija porodica žrtava koje su ove godine tražile da političari ne drže govore u Memorijalnom centru u Potočarima.

"Danas u tabutima leži cijeli svijet, danas žrtvama vraćamo identitet, ime i prezime. Oni danas postaju ponovo ljudi, a prestaju biti neidentificirani ostaci. Ne ukopavamo posmrtne ostatke već naše očeve, braću i sestre. Mi danas branimo svijet koji leži pred nama. Naše prisustvo ovdje govori o nama, našim uvjerenjima i o tome ko smo. Danas smo ovdje jer vjerujemo u pravdu, uzdamo se u istinu i čekamo slobodu. Srebrenica je naša posljednja tvrđava, mjesto s kojeg nećemo otići. Nemojte ih nikad ostaviti, ni njih ni njihovu djecu. Mi građani BiH na ovom svetom mjestu branimo vlastiti život i pravo da živimo na ovom mjestu. Zbog ovih mezara i istine ne dajmo da diraju u smiraj duša", kazao je Duraković.

"Moramo pokazati da njihova žrtva nije bila uzaludna", istakao je Duraković.

Nakon obraćanja Durakovića visoke zvanice su položile cvijeće i vijence na spomen - obilježju u Memorijalnom centru u Potočarima, poslije čega se skupu obratio vrhovni rabin jevrejske zajednice u SAD Artur Šnajer.

On je na komemorativnom skupu istakao da je "zločin počinjen u ime vjere, najveći zločin".

"Brutalnost onoga što se ovde dogodilo ne može se nikada zaboraviti. Razmjere ovog zločina se moraju pamtiti, a ne poricati jer se istorijske činjenice ne mogu mijenjati", rekao je Šnajer i istakao da saosjeća sa građanima Podrinja jer je i sam u holokaustu izgubio sve članove porodice.

"Ipak, nisam se okrenuo ni protiv boga ni protiv ljudi. Cio život sam posvetio izgradnji mostova među ljudima, u traganju za mirom i pravdom, a sve u spomen na moju porodicu i milione koji su ubijeni", kazao je rabin.

"Jedini greh žrtava jeste što su postojale, što su rođene, što su sanjale i voljele kao ljudska bića", rekao je on i dodao:

"Bio je to zločin protiv Evrope, protiv boga, čovječnosti, a mi moramo na ovaj sveti dan da kažemo: Nikada više! - i da to zaista i mislimo", poručio je Šnajer.

Vjerski obred predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

www.slobodnaevropa.org