28 maj

KONKURS ZA PRIČU INSPIRISANU BIHOROM – ZAVIČAJEM do 10 juna 2020.

Podsjetimo, Festival priče Zavičajne staze – Bihor 2020, raspisao je pocetkom febrara KONKURS za priču inspirisanu BIHOROM

Književna nagrada Zavičajne staze – Bihor 2020 – dodjeljuje se za neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom, ali i zavičajem uopšte, migracijama i traganjima kroz sopstvenu kulturu.... Poželjno je da autori poštuju karakter kratke priče i, sa tim u skladu, šalju rukopise čija dužina ne prelazi četiri strane u Wordu (veličina slova 12). Konkurs je otvoren do kraja 10.juna 2020. godine.

Radovi se šalju na adresu: Centar za seoski razvoj Petnjica, 84312 Petnjica, Crna Gora, sa naznakom: Za Festival priče Zavičajne staze – Bihor 2020.

Nedavno je iz štampe izašao zbornik priča sa prošlogodišnjeg festivala „Odlivanje Bihora“>

Nevladino udruženje Centar za kulturu Bihor objavilo je još jednu zbirku priča. Knjiga pod nasloviom „Odlivanje Bihora“ sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona, dvije besjede o književnoj tradiciji i savremenom pismu. Ovo je osmi zbornik priča Festivala Zavičajne staze koji od 2008.godine u Petnjici okuplja istaknute i talentovane stvaraoce.

Pripremu i štampanje knjige prodržao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Odlukom žirija u sastavu: Šaban Šarenkapić, Mile Stojić i Ethem Mandić, pored nagrađenih priča, Ljerke Petković, Adema Ada Softića, Smaila Jonuza i Abida Jarića, u zborniku su objavljane odabrane i jedna poklon priča Festialu.
- Tekstovi su književno sadržajni, stilski izražajni, impregnirani koloritom zavičaja, njegovim pejzažima, interesantnim sudbinama ljudi i njihovim karakterističnim jezikom, saopštio je Žeri.
"Oduševljava broj prispjelih(65)i dobrih radova za prošlogodišnji konkurs a time i knjigu. U prvi mah, bilo je teško pronaći uporišnu razliku u mnoštvu narativa, baš onu koja određuje i otkriva poetiku pisca i ljepotu mu stila. Činilo se da ih je, one duže i vrlo kratke priče, skoro, dala jedna ruka, ponekad drhtava, na mahove gruba, ali hrabra. - Podržavati ljude koji pišu, lične i naše priče, za pohvalu je svaku. Zavičajne staze bihorske one su koje nas, kako god, k nama vode."

Urednik knjige Mirsad Rastoder u uvodniku piše da su "priče,kao ponornice, iznose iz dubine na površinu mnogo toga. Snove, priviđenja, nade... One otkrivaju bol i ponos, čežnju i nostalgiju, ono prošlo što je dato za ono buduće; u svojoj matrici sadrže bezbroj razloga za sreću i za patnju.

Pisci nam u svojim pričama šalju dio svoje duše, ispovjesti slične svakoj od onih koje smo, između povečerja i zore, slušali jezdeći na krilatim konjima iz najljepših pripovijedanja u našem Zavičaju.

Bihorski Festival priče je linija po kojoj se izdužuje tanana nit opstanka, zlatna nit trajanja, zvjezdani lanac priča, u ime onih koje ne možemo više čuti i za one kojima želimo poručiti: ma gdje da ste, vaš Zavičaj vas čeka.

Nije cilj da se vi obavezno vratite Zavičaju, već da Zavičaj nikada ne ode iz vas."

Recenzent, prof. dr Draško Došljak ocjenjuje da su priče medaljoni i vidarke za tuge odlivanja.
- „Odlivanje Bihora“, zbirka izabranih, ovijanih i prosijanih priča inspirisanih Bihorom, duhovno je vrelo koje se preliva ka čitaocima. Trideset dvije priče ove zbirke su, zapravo, bihorski književni ćilim nastao literarnim tkanjem na razboju dvanaestog festivala "Zavičajne staze".

Bihor, njegovi ljudi, vode i gore, prošlost i trajanje, potka su i osnova autorima koji bihore u svojim pričama. Ove kratke priče su medaljoni okačeni na grudima Bihor-grada, intelektualni melemi, priče - vidarke za tuge odlivanja, priče – ljekovi za rane zavičajne...

Bihor kao književna meta koju su nišanili autori ovih priča, pokazao se kao raskošni gorostas i prijatelj dobrog pera i mastila na širokom prostoru. Ne čudi, onda, što su zastupljeni pisci tu metu pretvarali u pitke lirske izvore sa kojih se napaja književno nebo.

Bihor je priča za sebe! Priča koja se odliva i u ove priče. Priča koja se zapisuje i čita! -piše u recenziji rof. dr Došljak

Profesorica književnost i jezika Azra Glavatović, zapaža da priče bude dobro i zlo iz prišlosti za savremenu poku.

- Narodna mudrost kaže: Vakat gradi, vakat razgrađuje; ostaje sjećanje za priču i pouku. Na tom tragu, zbornik Odlivanje Bihora, ima vrijednost trajnog pamćenja da je insan, u mijenama zlih i prirodnih događanja, stalno na probi. Priče emotivno, širokim spektrom jezičkih nijansi, govore o grešakama, nesrećnim sudbinama, o patrijarhalnim stegama iz kojih se nije izlazilo bez stroge kazne, ali i otklonu od grijeha, pakosti, zla i neljudskosti.

Budeći dobro i ljepotu iz prošlosti, narodne tradicije, autori kontekstualizuju savremene dileme, tj. opravdanja zbog kojih zaboravljamo mjesta porijekla, pretke i običaje, potencijalnu važnost odakle smo i od koga smo. Ko smo? Da li smo cjelovite ličnosti ako se potpuno otrgnemo od mjesta porijekla i tradicije? Kako se vraćati i sačuvati bar najljepši - iskonski dio zavičajnosti.., piše Azra Glavatović, prof.knj.jez.
*