26 avg

Umijeće simboličkog izazova

Mlade likovne umjetnice Alisa Rujović i  Alma Rastoder su na dobrom putu da i na ovom polju, polju likovnog stvaralaštva respektabilno predstave sredinu iz koje dolaze, kao i svoj nesumnjivi talenat i obrazovanje koje su stekle kao studentkinje Fakulteta umjetnosti na Cetinju i u Podgorici.


Alisa i Alma, velikim entuzijazmompokušavaju naći svoj umjetnički izraz, kroz razne tehnike koje izučavaju u nastavnom procesu i na najbolji način predstavljaju svoj umjetnički senzibilitet, duševna stanja portreta i ljudskih figura.

 

alisa

Rujović ima hitar, snažan i na prvi pogledneobuzdan potez, ali i te kako kontrolisan. Vješto koristi tehniku litografije (matrica kamena ploča) koja traži dinamičan i brz potez na odmašćenoj, posnoj kamenoj ploči. Ona pokazuje umijeće i kontrolu slučajnogšto njenim radovima koji predstavljaju ljudski lik daje posebnu dimenziju i zanimljivu likovnu formu. Sve ovo pokazuje da jeAlisa ozbiljno shvatila šta je zadatak likovnog stvaraoca. To su prepoznali i njeni profesori, mentori koji su je preporučili za studijski boravak u inostranstvu i sticanje međunarodnog iskustva. Alisa je boravila jedan semestar u Lisabonu na tamošnjoj likovnoj Akademiji, a ima poziv da postdiplomske studije pohađa na prestižnoj akademiji u Barseloni. Za mladu umjetnicu to su “krila” za visoki let u središte likovnosti, culture koja ne priznaje granice.

alisa radovi

alma rastoder

Alma Rastoder je studentica grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti u Podgorici. Završila je drugu godinustudija sa visokom prosječnom ocjenom. Motivi kojima se Alma bavi su portreti i ljuske figure kojima uspijeva da prikaže razna psihološka stanja današnjeg čovjeka. Stilizovane figure u pokretu uradjene čistom i oštrom linijom ukomponovanom u skladnu cjelinu, govore o temperamentu i nesumnjivom talentu koji ona posjeduje. Povijene i u svakodnevnim životnim pozama, ljudske figure Alme Rastoder kao da prolaze tu ispred nas, čime pojačavaju uznemirujuću atmosferu u samoj kompoziciji.

 

Ovakvim načinom rada i pristupom Alma ostavlja prostora i samom recipijentu da na svoj način, svojom percepcijom i asocijacijama nadogradi i samu autorovu ideju prilagodi sebi i svojim vituelnim potrebama, što samom djelu daje onu univerzalnu dimenziju, vrijednost koja zavisi od raspoloženja, inventivnost i pronicljivost samog posmatrača koji će otkrivati simboličku slojevitost Alminih radova.

alma radovi

 

Ovo mi sve daje za pravo da ustvrdim da ovim mladim umjetnicama predstoji uspješna i blistava profesionalna karijera koju one već uporno i marljivo “zidaju”.

Rožaje, 29.06.2017.

Mr Aldemar Ibrahimović