11 jul

Saopštenje povodom 11. jula 2017. Dana sjećanja na civilne žrtve

 

Kao izvorni inspirator ustanovljavanja 11. jula za Dan sjećanja na žrtve genocida, počinjenog u Srebrenici(BiH) između 11 i 19.jula 1995.godine, kao i na sve ostale civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. Godina, i, nadasve, kao organizator i ovogodišnjeg njegovog obilježavanja, Forum bošnjaka Crne Gore, u prvom redu, izražava najdublje saosjećanje sa porodicama svih žrtava i, posebno, žrtava zločina počinjenih u  Crnoj Gori ili drugdje u ime Crne Gore. Zahvaljujemo se, takođe, i svima koji su polaganjem cvijeća, samim prisustvom, kao i na bilo koji drugi način odali poštu žrtvama.Podsjetimo, 11. jula ove godine, navršilo se 22 godina od najvećeg zločina u Evropi, od Drugog svjetskog rata do danas, kada su oružane formacije bosanskih Srba,  u regionu Srebrenice sistematski ubile više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

Takođe, osma je i godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i, tim povodom, ustanovljavanja Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

Više je od četvrt vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi svih nacionalnosti i sa svih  prostora bivše SFRJ, među kojima i najmanje 272 građanina Crne Gore...

S obzirom na činjenicu da je u Crnoj Gori otklon od zločina iz 90-tih, nažalost, još uvijek,  samo na verbalnom nivou,  pozivamo nadležne državne predstavnike i institucije da stvore uslove makar za činjenično suočavanje sa istinom o dešavanjima iz pomenute – ratne drame.
Zahtijevamo, između ostalog:

1) Da se današnji dan – uvrstiti u kalendar značajnih datuma, kako  bi se i njegovo obilježavanje učinilo zvaničnim i trajnim, kao  i 
2) Da se stvore uslove za konstituisanje jednog istraživačko-dokumentacionog centra, koji bi se bavio prikupljanjem činjenica o dešavanjima sa elementima zločina I ulozi Crne Gore u posljednjoj jugoslovenskoj ratnoj drami.
3) Od crnogorskog državnog tužilaštva, pak,  očekujemo da, konačno,  objelodani rezultate od poodavno najavljene reafirmacije jednog broja optužnica za slučajeve sa elementima ratnog zločina.

U protivnom, ne treba se čuditi ukoliko se i oni sami nađu na optužnicama za razmatranje ovih slučajeva pred nadležnim međunarodnim sudom i instancama.

Tim povodom - apel svim ljudima dobre volje i, naročito, pravnim ekspertima da pomognu u osmišljavanju i pokretanju pomenute procedure.

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka Crne Gore
Husein Tuzović

forum logo