09 jul

Poziv medijima

Uvaženi,

Uz izraze visokog poštovanja, slobodni smo Vas obavijestiti da Forum Bošnjaka Crne Gore, kao izvorni inspirator ustanovaljavanja Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u period 1991-2001. i ove godine organizuje njegovo obilježavanje.Tim povodom, dana 11. jula, sa početkom u 11 sati, nakon polaganja cvijeća na spomenobilježje civilnim žrtvama ratova vođenih na prostoru bivše Socijalističke Federativne Jugoslavije, održaće poetsko-muzički recital “MRVA PRAVDE I ZRNO ISTINE”( stihovi iz poeme “Majkama Srebrenice”, A. Sidrana, i knjige “Dan sjećanja”, Rifata Rastodera) u režiji Slobodana Milatovića i izvođenju glumaca CNP: Julije Milačić, Zorana Vujovića i Srđan Grahovca, te pratnju baledine, Bojane Popadić.

Podsjetimo, 11. jula ove godine, navršava se 22 godina od najvećeg zločina u Evropi, od Drugog svjetskog rata do danas, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba, u periodu od 11. do 19. jula 1995. godine, U region Srebrenice(BiH) sistematski ubili više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

Takođe, više od četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi svih nacionalnosti i sa svih prostora bivše SFRJ, među kojima i najmanje 272 građanina Crne Gore.

Konačno, osma je i godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

Uprkos svemu, 11. jul, još nije uvršten u kaledndar značajnih datuma u Crnoj Gori i njegovo je obilježavanje čin dobro volje i osjećaja.

Forum Bošnjaka Crne Gore Vas, s toga, poziva da – u očekivanju da nadležne državne institucije stvore formalno-pravne uslove i za redovno-oficijelno obilježavanje ovog datuma - ne dozvolimo da se žrtve zaborave.
U tom smislu, Forum pozva sve dobronamjerne pojedince i institucije da, zajednički, odamo poštu i počast ovim žrtvama.


S poštovanjem,

 

Za FB CG
Husein Tuzović

 

10072017 02