03 okt

Adin Rastoder ponovo dobio nagradu „Drago Đurović“

Izložba „Savremena crnogorska skulptura“ otvorena je 17.juna u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu. Nagrada za skulpturu „Drago Đurović“ uručena je ovogodišnjem dobitniku Adinu Rastoderu iz Podgorice, koji je i prije dvije godine osvojio ovo značajno priznanje. Nagradu mu je uručio predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.


U žiriju koji je odlučivao o priznanju, bili su akademski vajar prof. dr Nikola Smilkov, istoričarka umjetnosti dr Rajka Bošković i predstavnik opštine Danilovgrad arh.Vasilije Otašević. Oni su u obrazloženju odluke istakli da skulptura pod rednim brojem 5 (A .Rastoder) unosi arhetipsku dimenziju u savremeni skulptorski izraz.

2 Adinova skulptura

„Skulptura je zrelim skulptorskim postupkom dovedena do pročišćene forme u kamenu, koja svojom svedenošću ističe svojstva dve različite vrste kamena, koje su sjajno ukomponovane sa trećim materijalom – metalom. Izuzetno stilizovana oblina glave, na izvanredan način je uklopljena sa formom kvadratnog postamenta, povezani su metalnom oblicom, čija uglačanost pravi dobar kontrast u odnosu na posnu teksturu kamena. Samo naznačene, ali dobro smještene crte lica, unose arhetipsku dimenziju u savremeni skulptorski izraz" – navodi se u obrazloženju žirija.

 

5 cudan neki dak

Ovogodišnja postavka u Umjetničkoj koloniji obuhvatila je djela Krsta Andrijaševića, Milivoja Babovića, Danila-Dala Brajovića, Dobrice Dinića, Željka Đuričkovića, Nade Kažić, Lade Perović, Tijane Dujović-Liščević, Jovete Ljumovića, Predraga Milačića, Ane Miljkovac, Bogdana V. Musovića, Zorana Obrenovića, Adina Rastodera, Jelene Pavićević, Velibora Pavićevića, Marka Petrovića-Njegoša, Ivanke-Vane Prelević, Nikole Radonjića, Ivane Radovanović, Željka Reljića, Saše Stanišića, Milije Stojanovića, Rajka Sušića, Miodraga Šćepanovića, Nikoline Zuber, Balše Kalača, Maje Čakalović, Suzane Pajović, Bogdana Darmanovića i Peka Nikčevića.

 

6 skulptura

Svi radovi su bili u konkurenciji za nagradu. Postavku je otvorila istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović- Pejović, po čijoj je ocjeni ovaj događaj na obali Zete već stekao umjetnički ugled ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

- Ova izložba koja se održava već 12 puta predstavlja ostvarenja u savremenoj skulpturi na ovim prostorima, a zahvaljujuí snažnoj promociji rada Umjetničke kolonije ovaj događaj ima veliki odjek i u zemljama regiona. Riječ je o nekoliko generacija vajara većinom školovanih na FLU u Cetinju. Oni su školovani na klasičnim principima skulpture koja podrazumijeva dobro poznavanje materijala i vajarskog zanata, a na tim osnovama u svojim radovima oni oblikuju raznolike ideje koje se sa vremenom mijenjaju – naglasila je ona. Kod naših vajara i dalje dominira upotreba mermera, kamena, metala i drveta, materijalima upotpunjenim različitim elementima koja uvode i polja proširenog umjetničkog djelovanja.Tako se potvrđuje legitimnosti takozvanog nomadizma, čime se briše primat jednog sadržaja nad drugim i ističe se važnost utiska, odnosno aure koju određeno djelo emituje i time se izdvaja od drugih – naglasila je Dabović Pejović.

1 otvaranje izlozbe  u Danilovgradu


Direktorica Umjetničke kolonije Vesna Jovović se posebno zahvalila vajarima koji godinama učestvuju na ovom svojevrsnom saboru skulptora i lokalnoj upravai koja podržava umjetničke projekte Kolonije da okuplja vrijedne stavraoce ne samo sa domaće nego i umjetničke scene iz inostranstva.

 

E.Pašić